Een vertrouwenspersoon is overbodig

Onderzoeken naar ongewenste omgangsvormen op de werkvloer zijn nep. Daarom zijn alle cijfers en publicaties over bijvoorbeeld pesten en intimidatie op het werk ook nep. Ik kom er wel een beetje laat achter want ik ga al maanden als extern vertrouwenspersoon de boer op om bij bedrijven de boodschap te verkondigen dat iedereen recht heeft op een veilige werkplek. Hoe dom kun je zijn.

lees verder

Moet je een held zijn?

Ongewenste omgangsvormen.

Een soort van verzamelnaam voor pesten, discriminatie, intimidatie, seksuele intimidatie en agressie & geweld. Soms is één van deze vormen van gedrag zichtbaar en weten we direct wat er zich afspeelt. Grijpen we altijd in of draaien we soms ons hoofd weg? Is het wegkijken dan omdat het ‘onze zaken niet zijn’ en we misschien angstig zijn?

lees verder

#metoo in de cao

Op de agenda

Het is snel gegaan nadat ene Harvey Weinstein met seksueel ongewenst gedrag in oktober 2017 onbedoeld het startsein gaf voor de mondiale #metoo beweging. Daarmee werd ongewenst gedrag in werkrelaties plotsklaps stevig op de agenda gezet. Vanaf het viraal gaan van de beroemde hashtag is nauwelijks een jaar verstreken totdat de vakbonden in Nederland ongewenst gedrag inzet gingen maken in cao-onderhandelingen.

lees verder